Как отмечают Новый Год в других странах

Как отмечают Новый Год в других странах

У Південній півкулі зараз літо — і це перше, що треба знати, як святкують Новий рік австралійці. У головне зимове свято в Австралії, ясна річ, немає ні снігу, ні ялинок. Через екстремальні погодні умови Санта Клаус з'являється на пляжах Сіднея одягненим у плавальний костюм, а як «транспорт» у нього спеціально прикрашений серф, а не сани. Натомість традиційна біла борода та червона шапочка з помпоном присутні, незважаючи на спеку. У новорічний вечір австралійці збираються великими компаніями та виходять гуляти на вулиці, милуються салютом. Проте всі святкування закінчуються практично відразу після опівночі. Справа в тому, що австралійці встають в районі п'ятої ранку незалежно від дня тижня, лягаючи при цьому близько десятої вечора, тому саме новорічне півночі для них вже виняток. Тож о 00:15 все вже у ліжку. Свято святом, а сон за розкладом.

За грецькою новорічною традицією, рівно опівночі глава сімейства має вийти у двір і розбити плід гранату об стіну. Якщо його зерна розлетяться двором — бути сім'ї щасливою у новому році. Також, вирушаючи в гості на Новий Рік, греки приносять із собою замшелий камінь як подарунок і залишають його в кімнаті господарів, кажучи: «Нехай гроші господарів будуть такими ж важкими, як цей камінь».

Для колумбійців свято не свято без петард, феєрверків та інших небезпечних ігор із вогнем. Тому, щоб створити святкову атмосферу, вони роблять ляльок, що зображають старий рік.Їх розносять на ціпках, зачитують жартівливі заповіти, а потім відкидають від себе подалі, а опівночі заряди та порох, заховані у ляльках, починають вибухати. Так старий рік «згоряє» в полум'ї, поступаючись дорогою новому. У Колумбії, крім вибухів та феєрверків, також люблять традиції та прикмети. Наприклад, вважається, що опівночі потрібно обов'язково когось поцілувати. А якщо цілувати нема кого — можна загадати бажання. Причому не одне, а цілих 12. Для цього потрібно взяти 12 очищених виноградин і на кожен удар годинника проковтувати виноградину, загадуючи при цьому, що ви хочете отримати в наступному році. Також колумбійці вірять, що якщо зустріти Новий Рік у жовтій білизні, то весь рік супроводжуватиме удача та щастя.

За традицією, перед Новим роком усі кубинці наповнюють келихи чистою водою, а коли годинник б'є північ, виплескує її у відкриті вікна на вулицю. Це означає, що старий рік закінчився, і кубинці бажають один одному, щоб новий рік був таким самим ясним і чистим, як вода. До речі, годинник у Новий рік б'є лише 11 разів. Так як 12 удар припадає якраз на Новий Рік, добрі кубинці дають годинникам відпочити і спокійно зустріти свято разом з усіма.

Головне завдання ірландців у Новий рік – виявити гостинність. Напередодні свята двері у всі будинки привітно відчиняються, і будь-хто може зайти і стати там бажаним гостем. Його посадять на почесне місце та запропонують випити «За мир у цьому домі та у всьому світі!». А о пів на дванадцяту ірландці виходять на головну площу, щоб разом зустріти Новий Рік піснями, танцями та веселощами.Головною героїнею свята в Норвегії виявляється звичайна коза - це вона приносить подарунки дітлахам. У Новий рік маленькі норвежці кладуть у своє взуття сухі колоски пшениці як частування, а ранком знаходять у ній святкові гостинці. Кози перебувають у привілейованому становищі через давню легенду про короля Олафа Другого, який врятував поранену козу, знявши її зі скелі. Згідно з повір'ям, тварину доставили до палацу, вилікували та відпустили. А на знак подяки коза щоночі приносила своєму рятівнику рідкісні цілющі рослини.

У Великій Британії Новий Рік відзначається без подарунків, проте свої традиції все ж таки присутні. Наприклад, є повір'я, що той, хто першим ступить на поріг будинку в новому році, принесе його господарям успіх на весь наступний рік. Британці сподіваються, щоб першим гостем їхнього будинку в новому році стане молодий, здоровий та симпатичний брюнет. А ось жінки та люди обох статей зі світлим або рудим волоссям цього дня гості небажані — на думку англійців, вони можуть завдати невдачі на весь рік. Також традиційно вважається, що іноземці приносять щастя. Однак, щоб прикмета спрацювала, перший новорічний гість повинен дотримуватися деяких правил. Наприклад, зайти в будинок він зобов'язаний через парадні двері, а ось вийти через чорний хід. До речі, якщо гість захопив із собою омелу, йому обов'язково потрібно подарувати її одному з домочадців, це обіцяє удачу та багатство мешканцям будинку.

У нас, в Україні, Новий Рік – це олів'є, телевізор, шампанське та салют у дворі. Незважаючи на заборону застосування у містах останнього, видно він у кожному дворі. Не завжди обходиться без травмування. Ферменкол допомагає у складних випадках ушкодження шкіри. Читайте детальніше на сайті.

Заказать сейчас